Payday Loan

PopUp MP3 Player (New Window)
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
  • French

Rövid szakmai önéletrajz

 

1938. július 20-án születtem Vácon. Általános iskoláimat Vácon, az Ilona utcai Általános Iskolában végeztem, ebben az időben kezdtem zenét tanulni. Első jeles tanárom Pikéthy Tibor zeneszerző, a váci Székesegyház első orgonistája volt.

1953-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lettem. Orgonatanáraim Hammerschlag János, Halász Kálmán, és Gergely Ferenc voltak, zeneszerzést Sugár Rezsőnél tanultam.

1958-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol orgonát Pécsi Sebestyénnél, zeneszerzést Szervánszky Endrénél tanultam. 1963-ban Kitüntetéses Diplomával fejeztem be orgona tanulmányaimat, 1966-ban pedig a Zeneszerzés Diplomát is megszereztem.

1963-ban az Országos Filharmónia szólistája lettem, ettől kezdve rendszeresen koncerteztem Magyarországon, 1965-től pedig külföldön is. Európa valamennyi országában turnéztam, a legtöbb meghívást Németországból, Franciaországból, és a volt Szovjetúnióból kaptam.

Talán nem lépi túl az önéletrajz kereteit, ha megemlítem párizsi szerepléseimet a „Notre Dame”-ban és a Saint-Germain-Des-Pres” templomban, ahová rendszeresen visszatértem a „Festival Estival” meghívásainak jóvoltából.

Életemre sorsdöntő hatással voltak dél-franciaországi útjaim. Az „Avignon-i Festivál” keretében léptem fel először „Grignan”-ban, ahová két évtizeden keresztül rendszeresen visszahívtak. A kis város földrajzi fekvése, történelmi múltja, temploma, a nem nagy, de gyönyörű 19 regiszteres orgonája és az itt kialakított emberi kapcsolataim életem művészi csúcspontját jelentik. Ezen utak hatására 1979-ben újra elkezdtem a zeneszerzéssel foglalkozni, és orgonaműveim jelentős részét itt mutattam be.

Több évtizedes szakmai és emberi kapcsolat fűzött Josef Bekmanns orgonaművész és karnagyúrhoz is, kinél több alkalommal is vendégeskedtem Németországban. E kapcsolat révén több emlékezetes koncert hangzott el Németországban és itthon.

1969-től kezdtem el az orgona tanítását a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban, 1975-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanítok, ahol jelenleg egyetemi tanár vagyok.

1965-től a Hungarotonnál közel 50 felvételt készítettem.

Vác, 2007.

LEHOTKA GÁBOR

 

Lehotka Gábornak 1993 óta 15 műve jelent meg USA-beli, németországi és francia kiadók gondozásában, további 8 művét hazai kiadó jelentette meg. Lehotka Gábor 2008-ig, nyugdíjba vonulásáig az orgonatanszak professzora volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Hosszú betegség után, 2009. december 29-én hunyt el szülővárosában, Vácon.


Vác, 2010. 09. 01. 

Lehotka László